Norové stejně tak jako hlavní zakladatelka Kari, milují nosit vlnu po celý rok a léta se oblékají podle principu tří vrstev. Vlněné oblečení se dá využít při každodenním nošení, ale i na volnočasové aktivity a sport a je jedno, zda zrovna prší, sněží nebo svítí slunce.

I přes to, že se značka stále vyvíjí a zajímá se i o nové materiály, vlna se jako přírodní produkt ukázala nepřekonatelnou.

Zde je 5 důvodů proč nosit vlnu:

  1. Vlna zahřeje i když navlhne

Každý již určitě zažil lehké mrazení na těle po náročném výšlapu, treku nebo běhu v chladném počasí.

Na rozdíl od syntetických materiálů, dokáže vlna izolovat teplo i když je vlhká! Vlna dokáže nasát vlhkost a pot a tím zredukovat tělesnou teplotu. Reálně dokáže vlna zadržet vlhkost až do 35 % své gramáže, předtím, než ji propustí. Díky tomuto benefitu se budete cítit déle v suchu a v teple.

  1. Reguluje tělesnou teplotu

Již po celé tisíciletí byly ovce schopné adaptace i v těch nejnepříznivějších podmínkách. Jejich vlna je dokáže chránit v teple, chladu, ve vlhku i na suchu. V Norsku, kde se počasí mění každou chvíli, používají místní obyvatelé vlnu jako hlavní ochranný prostředek.

Každý určitě zná ten nepříjemný pocit, kdy se při fyzické aktivitě objeví návaly horka nebo naopak chladu. Vlna má však jedinečnou izolační schopnost, která dokáže absorbovat a uvolňovat vlhkost a tím dovoluje tělu adaptovat se na příjemnou tělesnou teplotu a tím zajistí také komfort při jakékoliv fyzické aktivitě.

Pokud se zapotíme v chladném počasí, vlna zaručí okamžitý proces, který produkuje teplo. Teplo je uloženo ve vzduchových kapsách uvnitř vlněných vláken a nezmrzne! Ani přes opravdu velkou zimu!

V horkém počasí naopak vlna zajistí, že vaše tělo zůstane ochlazené, díky odpařování. Stejně tak jako naše těla, když se ochlazují potem. Tímto se vlna ukazuje jako komfortní  a ideální doplněk, který je možný nosit jak v letních, tak v zimních měsících. Stačí jen zvolit tenčí vrstvu, když přijdou jarní měsíce a poznáte rozdíl sami!

  1. 100 % Přírodní, obnovitelné a trvale udržitelný (příznivý pro planetu)

 Mnoho atletického a sportovního oblečení se skládá z polyesteru, což je v podstatě plast. Každý pravděpodobně zažil na vlastní kůži, že tyto materiály začnou brzy po fyzické aktivitě zapáchat, což vede k pravidelnému a častému praní oděvu.

Co se ale děje v pračce při praní polyesterového materiálu? Polyester se při praní rozkládá na mikro plastové částečky, které pak často skončí v moři a dokáží ublížit podmořskému světu.

Oproti tomu vlna, která je 100 % znovu obnovitelná, přírodní a jedním z trvale udržitelných produktů, se nemusí tak často prát. Ptáte se proč? K tomu se dostaneme v dalším bodě.

  1. Samočistící schopnost a prevence odéru

 Vlna má přírodní schopnost odpuzovat mikroorganismy způsobující odér. I proto může být použita a nošena i několik dní, a to vše bez nepříjemného zápachu. Hlavním důvodem, proč tomu tak je, je kombinace vlny absorbující vlhkost vláken, které mají negativně nabitý šupinatý povrch. Bakteriím se totiž nejlépe daří na hladkém, pozitivně nabitém povrchu, jako jsou například syntetická vlákna.

Vše, co musíte udělat, je vyvětrat vlněné oděvy po použití. Potom budou znovu svěží a připravené pro další nošení.

Nezapomeňte, méně praní v pračce šetří naše životní prostředí!

  1. Hedvábně hebká na vaší kůži

 Vlna Merino je použita ve všech vrstvách našich produktů. Má delší i tenčí vlákna než jiný druh vlny. Díky tomu se na pokožce jeví hedvábně hladce a lehce. Vlákna z Merino vlny jsou také pružnější než běžná vlněná vlákna, méně se pokrčí a lépe sedí. Pokud se stane, že se vám oděv po vyprání zmenšil, můžete jej pouze natáhnout zpět do původního tvaru.

Schopnost vlny Merino regulovat teplotu a vlhkost a její antibakteriální vlastnosti pomáhají vytvářet zdravé mikroklima pro vaši pokožku.

Podle stude publikované v časopise Journal of British Dermatology může jemná Merino vlna poskytnout i úlevu od ekzémů a jiných kožních problémů.

Vlna je zkrátka zázrak, co říkáte?