Patříš mezi ty, které běhání prostě milují a tím pádem pro tebe není podzimní nečas nebo zimní mráz překážkou?
Nebo jsi běžkyně začátečnice a děsíš se, zda zvládneš pravidelně běhat i s příchodem chladnějšího období?
Ať tak nebo tak, KARI TRAA pro tebe má pár parádních tipů, jak si v zimě běhání užít (a přežít).:-)

Podzim má i své výhody

Nebudeš tomu věřit, ale podzimní běhání má i obrovské výhody.

  1. Za prvé, což ocení i úplné začátečnice, parky a stezky jsou oproti jaru a létu poloprázdné. Díky tomu si můžeš užít nejenom svůj klid, ale pokud začínáš a necítíš se dobře, když stále někoho potkáváš nebo tě předbíhá, je podzim ideální dobou na to začít.
  2. Asi i na milovníky podzimu občas padne malý splín, který trošku přiživí sychravé nebo deštivé počasí či mráz. Potom je ideální čas vyběhnout. Při běhání se uvolňují endorfiny, kterých není nikdy dost, a zvlášť tehdy, kdy pro nás bude půl roku sluníčko spíše vzácností.
  3. No a v neposlední řadě, ač to zní neuvěřitelně, je výhodou počasí. Běhání v tropických vedrech, která letos trvala téměř celé léto, není ani zdravé ani příjemné, takže se vlastně můžeš těšit, že vyběhneš do chladnějšího počasí a čerstvého vzduchu. S podzimním nebo zimním počasím ale přichází problém s tím, co na sebe.

Oblečení do každého počasí

Ano, v létě ti stačí tílko a šortky, komu by se to nelíbilo. Ale nám ženám přináší běhání v zimě jeden obrovský benefit – možnost koupit si pár nových KT kousků.:-)

 

Samozřejmě záleží na tom, zda na trénink vyrážíš začátkem října nebo koncem ledna. Na co bys ale nikdy neměla zapomínat, je funkční základní vrstva. V těch teplejších dnech klidně můžeš sáhnout po syntetickém prádle, které parádně odvádí vlhkost od těla a rychle schne. S klesající teplotou můžeš volit kousky s vyšším podílem merino vlny, případně stoprocentně vlněné prádlo, které ti zvlášť v chladném počasí přinese maximální komfort. Merino vlna totiž hřeje, i když je mokrá a navíc nepobírá pachy.

 

Takovou běžeckou klasikou od Kari Traa jsou legíny Louise, ve kterých můžeš běhat celý rok, a nech si poradit, a kup si rovnou víc než jedny, protože je budeš zbožňovat! Parádní střih s kontrastními švy opravdu sedí každé postavě a sluší v jakékoli konfekční velikosti. A pokud se při běhání nezalekneš ani těch největších mrazů, mrkni na parádní zateplené legíny.

Postupem času budeš muset kvůli klesajícím teplotám přidávat další vrstvy. Pokud bude opravdu potřeba, určitě oceníš například funkční mikinu, které nechybí suprové vychytávky, ať už je to otvor na sluchátka nebo reflexní prvky.


Velmi důležitou součástí výbavy je také běžecká bunda. V případě, že bude sucho a ještě neudeří opravdové mrazy, bude lehká běžecká bundička ideálním řešením. No a pokud už půjde opravdu do tuhého, pak pro tebe máme naprosto parádní technické bundy, díky kterým si užiješ jakýkoli trénink (a to nejenom ten běžecký).

A protože je důležité myslet i na detaily, nabízí ti Kari Traa nepřeberné množství doplňků – rukavice, čelenky i čepice. Syntetické i vlněné doplňky parádně doladí tvůj běžecký outfit.

Doufáme, že ať už jsi běžkyně začátečnice a čeká tě první zimní běžecká sezona, nebo je běh tvoji srdcovou záležitostí už dlouho, pomůže ti Kari Traa užít si každý trénink, ať už bude venku jakkoli.
A nezapomeň – každý kilometr se počítá!:-)