Zimní sezóna je za námi a proto je vhodné naše Kari Traa péřové kousky připravit na „letní spánek“. Alespoň jednou za rok se péřové oblečení doporučuje vyprat. A pokud jej neušpiníme během zimy, čas na praní je právě po sezóně. Tato pravidelná údržba prodlužuje životnost výrobků.

Nemusíte se ničeho obávat. Kvalitní oblečení z prachového peří je speciálně zpracované, a proto se i snadno udržuje. Na vnitřním štítku každého péřového výrobku naleznete návod na údržbu a praní. Tyto pokyny je nutné dodržet, aby nedošlo k poškození výrobku.

Jde se prát

  • Drobné znečištění lze odstranit vlhkým hadříkem nebo jemnou houbičkou. Znečištění v oblasti límce, manžet a kolem kapes lze odeprat ručně s velmi malým množstvím mýdla.
  • Zapněte všechny zipy, včetně těch suchých, uvolněte všechna stahování a bundu obraťte naruby.
  • Lze prát v ruce nebo v pračce při 30 °C na zvláštní program a ve speciálním pracím prostředku na prachové peří. Vyvarujte se užívání agresivních pracích prostředků, které by mohly prachové peří poškodit.
  • Při praní v pračce můžete do bubnu přidat několik tenisových či florbalových míčku – docílíte tak lepšího roztřepání chuchvalců peří při praní.
  • Důkladně, ideálně 4 – 5x vymáchejte.
  • Při praní v pračce na závěr zvolte program na vypuštění vody z pračky. Vypranou péřovku neždímejte, pouze ručně vytlačte vodu.
  • Péřovou bundu nebělte, nežehlete ani chemicky neočisťujte.

A bude to v suchu

Péřovou bundu můžete sušit v sušičce na nejnižší teplotu sušení. I zde si lze pomoci tenisovým/florbalovým míčkem. Pokud nemáte tuto možnost, je bundu nutné sušit ve vodorovné poloze, mimo sálavé teplo a pravidelně jí natřásat, abyste roztřepali chuchvalce peří v komorách (chuchvalce vlhkého peří by jinak začaly hnít). Toto „přirozené“ sušení však může trvat až týden.

Komplexním praním nejen zbavíte péřovou bundu nečistot či zápachu, ale také zlepšíte jeho vlastnosti. S praním to však příliš nepřehánějte, protože byste prachové peří mohli zbavit zbylého obsahu tuku, který zajišťuje přirozenou pružnost.