… ať už na každodenní nošení nebo na cvičení.

Tradičně se oblékají podle zásady tří vrstev, kde ta první je právě vlna. A to není náhoda!

Přestože pořád vyvíjíme nové a nové technické materiály, výhody vlny se ukazují být nepřekonatelné – i pokud pomineme fakt, že se jedná o nejekologičtější materiál, který můžeme najít. Pro všechny, kdo nevěří, a samozřejmě také pro ty, kteří prostě o vlně chtějí vědět víc, jsme sepsali pět důvodů, proč ji Norové tak milují. Proč je jejich vztah k ní možná až sentimentální?

 

Šetrná k životnímu prostředí – neobsahuje mikroplasty

Většina našeho oblečení na trénink je tvořena polyesterem, tedy vlastně plastem. Zřejmě jste si všimli, že netrvá dlouho, než tyhle druhy oblečení začnou být po cvičení cítit, což znamená, že je třeba často je prát.
V pračce polyesterové oblečení uvolňuje mikroplasty, které poté končí ve vodě a v oceánech a poškozují život v nich. Naproti tomu vlna je 100% obnovitelná a přírodní a tak je jedním z nejekologičtějších materiálů. Nemusí se prát tak často, což nás přivádí k dalšímu bodu:

 

Vlna je samočisticí a odolná vůči pachům

Vlna merino je přirozeně odolná vůči růstu mikroorganismů a pachů a oblečení z ní je možné používat několik dní aniž by zapáchalo. Důvodem je to, že merino vlna pohlcuje vlhkost a zároveň jsou její vlákna negativně nabitá a šupinatá vlákna. Bakterie, které jsou zodpovědné za nepříjemný zápach, nejlépe drží na hladkých, pozitivně nabitých površích – jako jsou syntetická vlákna. Vše, co je tak potřeba udělat po použití vlněného kousku, je… na chvíli ho vyvětrat.

Pomáhá udržet stálou teplotu těla

Všichni vím, jak nepříjemné je, když je nám během našich aktivit příliš teplo nebo příliš zima. Vlna má jedinečné izolační vlastnosti, které jak vstřebávají, tak pohlcují vlhkost, takže udržují vaši tělesnou teplotu stále na příjemné úrovni.

Když je venku chladno a my se potíme, vlna pohlcuje vlhkost a tak umožní vašemu tělu vytvořit si teplo. To zůstává ve vzduchových kapsách ve vlněných vláknem a tak nemrzne – i když je opravdu zima. Vlna dokáže zadržet vodu v množství až 35 % své vlastní váhy než začneme cítit, že je mokrá. Díky tomu máte ve vlně pocit sucha a pocit, že vlněné oblečení vlastně vytváří teplo.

Pokud se zahřejete příliš, vlna zajistí, že teplota zůstane přijatelná díky vypařování, tedy procesu, který používá naše tělo, když se potíme, abychom se zchladili. Tak se vyhnete například nepříjemnému pocitu ve chvíli, kdy ze zad v průběhu delšího výletu sundáte batoh.

Díky tomu je nošení vlny pohodlné nejen v zimě, ale i na jaře a v létě. Ideální je na jaře vyměnit své oblíbené zimní vlněné triko za tenčí model.

Co tedy vybrat na léto?

Chystáte se na méně intenzivní aktivitu, která bude trvat delší dobu? Plánujete trávit dovolenou aktivně – hodně se hýbat a nebrat si s sebou zbytečně moc oblečení? Spolehněte se na model Tikse z tenké 100% merino vlny!
Máte v plánu se do toho „pořádně obout“ a věnovat se v létě spíše kratším intenzivnějším aktivitám, při nichž si dáte zabrat, ale zároveň chcete využít benefitů, které nabízí vlna? Dejte přednost modelům, které jsou ještě lehčí a techničtější, ale obsahují vlnu jako příměs – ať už to bude naše stálice Svala nebo třeba Sigrun či Eva.

 

Hedvábně jemná v porovnání s pokožkou

Vlna merino má delší a tenčí vlákna než jiné typy vlny a produkty vyrobené z merina jsou na pokožce velmi příjemné. Vlákna jsou také elastičtější než běžná vlněná vlákna, méně se vlní a tak lépe sedí na těle. Pokud se vlněný produkt srazil při praní, často je možné ho „vytáhnout“ zpět do původní podoby.

Zdravá pro pokožku

Schopnost vlny merino udržovat teplotu a vlhkost, stejně jako její antibakteriální vlastnosti, pomáhá vytvořit ideální mikroklima pro vaši pokožku – což může poskytnout úlevu od ekzémů nebo dalších problémů pokožky. Stude publikovaná v Journal of British Dermatology ukázala, jak děti s ekzémem vykazovaly méně symptomů poté, co dlouhodobě používaly oblečení z jemné merino vlny.
Mnoho z nás má vlnu zafixovanou jako drsný materiál, který kouše a způsobuje podráždění. Aby byla vlna jemná a příjemná na těle, musí mít vždycky méně než 22 mikronů. Merino vlna, kterou používáme v produktech Kari Traa je vždy pod 21.

 

Vybírej produkty zde!