Ambasadorka Lída Horká završila svou biatlonovou sezónu hattrickem na celosvětovém finále ve skicrossu na běžkách Redbull Nordix. Finále tohoto extrémního závodu se naposledy jelo před dvěma lety ve Špindlerově Mlýně, kde Lída suverénně převálcovala světovou běžeckou špičku. Letos ve švédském Högfjället opět potvrdila, že je jedničkou v extrémním skicrossu na běžkách!

Zeptali jsme se Lídy na pár otázek:

Redbull Nordix je vlastně skicross na běžkách, dá se vůbec na takový závod natrénovat?

Ano, ale když už se člověk přihlásí na tento závod, asi v sobě musí mít trocha adrenalinu, nebojácnosti a dynamiky. Potom už si může říci, že se dá na tento závod natrénovat. Letos jsem neměla na trénink tolik času, ale sjížděla jsem na běžkách benecké sjezdovky a jednou jsem navštívila Rejdice, kde je trať na snowboardcross.

Jak vůbec vypadá taková trať?

Trať na Nordix by měla mít start položený výše než cíl, takže valná většina závodu se jede z kopce dolů. Tato část je okořeněna různými klopenými zatáčkami, skoky a muldami. A jako bonus pro ty slabší sjezdaře je tu vždy nějaké strmé stoupání, kde se většinou rozhoduje celý závod.

Letos jsi opět podrtila světovou špičku běžeckého lyžování, v čem máš navrh oproti ostatním?

To kdybych věděla. Ale v mém případě to budou asi rychlé starty ze startovních boxů a hlavně technika ve sjezdech. I když letos se rozhodlo právě v tom závěrečném stoupání.lida-horka-si-jede-pro-zlato1

Můžeme se těšit příští rok na další vítězství?

Jestli zdraví a čas dovolí, tak pro to udělám maximum. Ale tento závod je i o štěstí, stát se může cokoliv. Člověk je ve špatnou chvíli na špatném místě a neudělá s tím nic. Takže nic neslibuji a nechme se překvapit.

Minulou sezónu jsi přešla z běžeckého lyžování na biatlon, jak se ti daří, a jak si se spřátelila s flintou?

To je pravda, od loňského jara procházím rychlokurzem střílení. Můj trenér mě nazývá biatlonovým batoletem. S flintou zatím nejsme nejlepší kamarádky, ale myslím, že se mnou zažila celkem velký progres, tak doufám, že mě v tom nenechá a bude se mnou dále spolupracovat a výsledky se snad dostaví.

Co plánuješ na léto?

Teď si užiju měsíční odpočinek, i když v mém případě asi studijní. A od května se zase vrhneme do tréninků. Určitě bude v plánu spousta soustředění.

Jaký je tvůj nejoblíbenější produkt od Kari Traa?

Ať přemýšlím, jak přemýšlím, asi nemám žádný konkrétní nejoblíbenější produkt. Mám hodně ráda spodní prádlo. Ale co mám nejraději je lehkost a vzdušnost těchto produktů. To je to, co dělá Kari Traa výjimečně. A samozřejmě pro nás ženský je důležitý vzhled, takže plusové body patří i nápaditému a jedinečnému designu.

18912_637654786369091_8756522601342932462_nimg_15126938431421