6 podzimních receptů na lahodné kašičky, které prohřejí mrazivá rána.
Podzim už nějaký ten pátek kraluje místo teplého léta a zatím máme to štěstí, že nám většinou ukazuje svou vlídnější tvář plnou sluníčka a krásných barev. Přesto, že se již pomalu blíží zima a spolu s ní i jedno z nejkrásnějších ročních období – advent – i přesto, že většina obchodů i televizních stanic již ponechává velký prostor vánoční tematice, jsme se rozhodli nepředbíhat a ještě chvíli zůstat tam, kde se nacházíme – v podzimu.
Vždyť proč spěchat, když skýtá tolik možností, jak se dobře pobavit a lahodně najíst?
V duchu toho bych vás chtěla zásobit šesticí receptů na výborné podzimní kaše, které prohřejí chladná podzimní rána a vašim žaludkům dají solidní základ do nového dne.
Zároveň se jedná o jakousi předzvěst zdravých adventně-vánočních receptů, protože přeci jen už tak nějak zavání skořicí, perníkovým kořením, sušeným ovocem, ořechy, kokosem a jistou svátečností, která je s těmito vůněmi a chutěmi spojována.
Nuže? Pusťme se do toho! Všechny kaše máte hotové během pár minut.
Většina z nich se totiž nevaří klasickým způsobem, ale pouze se přelijí horkou vodou, přikryjí a nechají odstát. Což vám zároveň poskytne i více času, který můžete věnovat potřebným ranním činnostem. Během chvilky tak vykouzlíte lahodnou dobrotu, která v ranních hodinách mrazivého listopadu jistě potěší více než studený jogurt, nebo čerstvé ovoce. To můžeme snídat v létě. Na podzim a v zimě si dopřejme kaše.
Kokosovo-kukuřičná karobová chia kaše
- Lžička chia semínek
- Lžička karobu
- ½ šálku sušeného banánu
- ¼ šálku kokosové mouky (nebo strouhaného kokosu)
- ¼ šálku kukuřičné mouky hladké
- cca šálek horké vody
- Med, stévie, skořice
Vše smícháme a postupně, za stálého míchání (aby se nevytvořily hrudky) přiléváme vodu až do požadované konzistence. Kaše je krásně hustá a hodně sytá.
Krémová kokosovo-otrubová chia kaše
- ¼ šálku kokosové mouky
- ¼ šálku ovesných otrub
- ½ šálku sušeného ananasu
- Lžička chia semínek
- Lžička pravého holandského kakaa
- Stévie či med na případné doslazení
Vše smícháme, zalijeme horkou vodou – spíše více, odhadem cca šálek – a pořádně promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Přikryjeme a necháme 5 – 10 minut odstát. Kaše je hodně hustá, krémová a lahodná. Zasytí na dlouhou dobu.
Ovesná chia kaše
- ½ šálku ovesných vloček
- Šálek mandlového mléka
- 2 kiwi
- Lžíce chia semínek
- Med, stévie, perníkové koření
Kiwi oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Vše smícháme, osladíme stévií či medem dle chuti a dáme na noc odležet do ledničky. Ráno na nás bude čekat lahodná dobrota, co po ránu na zasytí a na dlouhou dobu dodá energii. Možno ozvláštnit přidáním ananasu – pak připomíná oblíbený koktejl Piňa Colada. Kdo chce, může na změnu chuti přidat i lžíci dýňových semínek. V letních měsících jíme studené, na podzim a v zimě přihřejeme.
Skoro-adventní ranní kašička, co zahřeje tělo i duši
- ¼ šálku kukuřičné krupice
- ¼ šálku hladké kukuřičné mouky
- ½ šálku sušených meruněk
- Lžíce kešu ořechů
- Med či stévie na případné doslazení
- Perníkové koření na dochucení
- Šálek vroucí vody
Vše zalijeme vroucí vodou a důkladně promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Přikryjeme, necháme chvilku odstát a můžeme se do toho s chutí pustit. Víte, co se říká – s chutí do toho a půl je hotovo.
Amarantovo-datlové pohlazení
- ½ šálku amarantu
- ½ šálku datlí
- ¼ šálku dýňového semínka
- Přibližně šálek vody
- Stévie či med na případné doslazení (ale zřejmě nebude potřeba díky datlím)
- Skořice na dochucení
Všechny ingredience přes noc namočíme, datle nakrájíme na drobné kousíčky. Ráno jen necháme pod pokličkou na mírném ohni probublat do vzniku kaše. Poté stáhneme z plotny, vmícháme lžičku kokosového oleje a zasypeme skořicí. Datle krásně osladí, není již třeba doslazovat. Kdo by přece jen chtěl, může vmíchat lžičku medu. Výborně chutná i zasypáno karobem.
Pohanková chia kaše
- ½ šálku pohanky
- Lžíce chia semínek
- 2 mandarinky
- Šálek vody
- Skořice, stévie, med
Vše smícháme a necháme přes noc odležet. Ráno jen lehce prohřejeme.
Tak co, také už se nemůžete dočkat rána, až si budete moci připravit jednu z našich kaší?
A už víte kterou?
Přeji dobrou kašovanou!