Ambasadorka Kari Traa Lucka o spánku

Kvalitní spánek je nezbytný pro správné fungování celého těla. Jeho nedostatek nebo dokonce absence se časem projeví řadou nepříjemných důsledků.

Přibývání na váze, pomalejší metabolismus, zhoršení koncentrace a produktivity, úzkostné stavy, deprese, poruchy imunity. Možná by vás nenapadlo, že za tím vším může stát nedostatek spánku nebo potíže s usínáním. Opak je ale pravdou. Zde jsou zásadní důvody, proč je dostatek kvalitního spánku nezbytný pro mentální i fyzické zdraví.

  1. Kvůli nedostatku spánku můžete přibrat

Potíže se spánkem bývají spojovány s přibýváním na váze – nedostatečná doba spánku je tak jedním z nejsilnějších rizikových faktorů obezity. Předpokládá se, že vliv spánku na přibírání je způsoben více faktory, z nichž nejvýraznější je kolísání hladiny hormonů a také únava a vyčerpání, které plodí hlad a nechuť k fyzické aktivitě.

  1. Kdo hodně spí, méně jí

Kdo hodně spí, méně jí – to není básnička, ale fakt. Studie dokazují, že jedinci trpící nedostatkem spánku mají větší chuť k jídlu a tendence jíst více kalorií. Spánková deprivace totiž narušuje hladiny hormonů ovlivňujících apetit a zvyšuje chuť k jídlu. Na vině je zejména zvýšení hladiny ghrelinu – hormonu stimulujícího chuť k jídlu, a snížení hladiny leptinu, hormonu, který chuť k jídlu naopak potlačuje.

  1. Dobrý spánek zlepšuje koncentraci a podporuje produktivitu

Během spánku celé tělo regeneruje, včetně mozku. Jeho správná funkce je tak na kvalitě spánku přímo závislá. Dlouhodobé potíže se spánkem se proto projevují zhoršením koncentrace, potížemi s udržením pozornosti a roztěkaností, což významně snižuje výkonnost i produktivitu. Jedna studie prokázala, že krátký spánek může některé funkce mozku ovlivnit podobně negativně jako nadužívání alkoholu. Další studie naopak ukázala, že dobrý spánek zlepšuje schopnost řešit problémy a zvyšuje paměťové dovednosti u dětí i dospělých.

  1. Dostatek spánku maximalizuje sportovní výkon

Všichni sportovci vědí, že bez spánku nemohou svaly dostatečně regenerovat, což se negativně podepisuje na jejich výkonu. Právě proto mají ti, kteří se sportu věnují profesionálně nebo poloprofesionálně, přísně nastavený nejen pohybový a výživový, ale také spánkový režim. Bez spánku tělo zkrátka není schopno zúročit práci, kterou na něm během dne vykonáte.

  1. Špatný spánek plodí úzkosti a deprese

Problémy s duševním zdravím, jako jsou deprese a úzkostné stavy, jsou těsně spjaty s poruchami spánku. Odhaduje se, že plných 90 procent lidí s depresí si stěžuje na špatnou kvalitu spánku. Ta je dokonce spojována i se zvýšením rizika sebevraždy.

  1. Na kvalitě spánku závisí síla imunity

Dostatečný spánek pohybující se kolem 8 hodin zlepšuje imunitní funkci v boji proti nachlazení i zánětům. Bylo prokázáno, že lidé, kteří méně spí, bývají náchylnější k různým nemocem, a to i zánětlivým – jako jsou dlouhodobé záněty trávicího traktu typu Crohnovy choroby. Špatný spánek tak významně snižuje obranyschopnost těla proti zánětům a může zvýšit riziko recidivy zánětlivých onemocnění.

Co z toho vyplývá? Že spánek o délce 6-8 hodin je pro správné mentální i fyzické zdraví nezbytný. Nezapomínejte na něj a nezanedbávejte ho.

Lucka