Cvičitelka jógy Therese Furudalhad měla určitou představu, když zakládala «Yoga stories v Åre».

“Chci, aby jóga byla jasná a též i dostupná pro všechny.“

Ať už běžkujete, běháte, jezdíte na kole, jste zrovna nemocní, na mateřské nebo pracujete v kanceláři, podle Theresy vám ve všech případech prospěje zařadit jógu do svého života. Ale nebojte se, nemusíte hned kompletně změnit svůj trénink a stát se úplným jogínem.

Jógu můžete využít pro zahřátí před během nebo obvyklým cvičením v tělocvičně, ale také pro  dobití energie po tréninku.

Tip pro jógové legíny: Sjolvsagt

Lehoučký, skladný, prodyšný a hlavně pružný tréninkový oděv pro úplnou svobodu pohybu.
Najdeš -> zde.

Vyhněte se zranění

Therese doporučuje, abyste začali cvičení nějakými zahřívacími a protahovacími pózami z jógy. Je důležité, abyste se při cvičení jógy soustředili a věděli, jak správně dýchat. Ale ze všeho nejdůležitější je zvýšit průtok krve do hlavních svalů.

“Čas, který strávíte přípravou na cvičení, je velmi krátký srovnání s časem,
který strávíte zotavením po zranění.“

Podle Theresy pomáhá jóga připravit tělo pro náročnější trénink tím, že zahřívá naše svaly a klouby a dále nás duševně připraví na zlepšení se v aktivitách jako je běh, lyžování a horolezení.

Vyhraďte si čas na dobití energie

Najděte si chvilku klidu, zpomalte svou tepovou frekvenci a nechte své tělo aktivovat systém, který je zaměřen na regeneraci vašich buněk. Když své tělo přetěžujeme, riskujeme zranění. Proto je důležité nechat své tělo po každém cvičení odpočinout a zůstat tak fit a zdravá.

Pozice jógy vhodné pro začátečníky

Tady jsou některé pozice jógy, které můžete zařadit před/po vašem obvyklém cvičení.

  • PÁTEŘNÍ ZKRUT

Jak na to: výchozí polohou je sed s nataženýma nohama, hlídejte si rovná záda. Pravou nohu pokrčíme a dáme chodilo vně levé, natažené nohy. Tu nyní skrčíme dle obrázku pod pravou hýždi. Následně protočíme trup k levé straně a zapřeme se pravým loktem o levé koleno. Setrváme v této pozici po dobu 15 minut a opakujeme druhou stranu.
Přínos této pozice: protahuje záda, příznivě působí na naši páteř, masíruje orgány v břiše, podporuje trávení, působí proti únavě, stimuluje činnost mozku.

  • OPAČNÝ VÝPAD S POZICÍ TWIST

Jak na to: Snižte se v bocích a dejte jednu nohu vzad tak, abyste měli přední koleno v úhlu 90 stupňů a zadní koleno se jemně dotýkalo podlahy. Ve stejnou chvíli natáhněte jednu ruku ke stropu a druhou se opřete o podlahu.
Přínos této pozice: Díky této pozici protáhnete slabiny a páteř. Pro perfektní přípravu na běh vydržte v této pozici po dobu 8-12 nádechů.

  • POZICE HOLUBA

Jak na to: posaďte se na zem. Pravou nohu pokrčte před sebe tak, aby vaše holeň byla vodorovně s vaším trupem a koleno v úhlu 90 stupňů. Levou nohu natáhněte dozadu. Narovnejte záda a zatněte břišní svaly. Pozici můžete praktikovat dynamicky před začátkem cvičení nebo vydržte v této pozici po dobu 3 minut na konci tréninku nebo před spaním.

Tato pozice je jedním z nejlepších cviků na protažení boků.

  • POZICE KRÁVY

Jak na to: klekněte si a levou nohu překřižte přes pravou. Postupně sedejte dozadu mezi paty a chodila směřujte co nejblíže k tělu. Snažte se mít koleny nad sebou. Pravou ruku zvedněte, pokrčte v lokti a snažte se, aby dosahovala dolů na záda v linii šíje. Druhá ruka je pokrčená směrem dolů a položená vzadu na zádech. Ruce k sobě dosahují a spojují se.
Přínos této pozice: uvolňuje klouby dolních končetin a paží, podporuje srdeční čakru.

  • POZICE S NOHAMA SVISLE NA ZDI

Jak na to: Vydržte v této pozici alespoň 3 minuty, aby došlo k aktivaci parasympatetického nervového systému, který zajišťuje tělesnou opravu, zotavení a stavbu svalů.
Výhody této pozice: maximální tělesné zotavení po náročném cvičení nebo po dlouhém pracovním dni. Pokud investujete stejně tolik času a energii do tělesné regenerace jako do cvičeni, pomáháte tím tělu fungovat v období vysoké fyzické i psychické zátěže.

NAMASTE!