„Tak ráda bych byla aktivnější, ale s dětmi se nikam nedostanu…“ – tak zní jedna z častých námitek, proč nejsme spokojené s časem, který venku trávíme. Jak si s tím poradit a jak tohle vlastně řeší v Norsku, kde je zvykem trávit v přírodě téměř veškerý volný čas?

 

Přečtěte si naše tipy, jak získat chvilku času pro sebe v době, kdy jste venku s dítětem – ať už s miminkem nebo třeba i s většími dětmi. A nezapomeňte – když se u toho v květnu ještě stihnete vyfotit a dát fotku na Instagram, můžete vyhrát oblečení v hodnotě až 5 000 Kč!

 

  1. Zacvič si s kočárkem!

Není to žádná velká věda. Úkol zní: využít naplno čas, který trávíte společně venku. Možná si budeš připadat trochu zvláštně, když poprvé vyrazíš rychlým krokem nebo uprostřed procházky vyšvihneš posilovací sérii jako naše ambasadorka Mary, ale zaručeně ti to zlepší den!

 

 

  1. Pořiď si pomocníka!

A teď nemyslíme paní na hlídání, i když to funguje taky spolehlivě. Inspiruj se životním stylem Norů a pořiď si nosítko nebo vozík za kolo nebo lyže. Možná vidíš spoustu překážek, ale tyhle vymoženosti ti pomůžou přizpůsobit život s malým pokladem tvému životnímu tempu.

 

  1. Cvičte společně!

Možná se ti zdá, že když už nemůžeš využít kočárek nebo nosítko a malý človíček chce chodit už jen sám, veškerá aktivita skončila. Zkuste se společně přesunout na bezpečné (!!!) místo a zacvičte si spolu. Děti milují napodobovat to, co vidí u dospělých. Možná nezvládnete u každého cviku 50 opakování, ale rozhodně se u toho dobře pobavíte!

 

  1. Využij „kreativní chvilky“ svého dítěte!

Vždycky, když vidíš děti svých kamarádek uhánět na odrážedle nebo kole tak, že se u toho maminky zvládnou slušně proběhnout, potají zamáčkneš slzu a podíváš se na své zvídavé dítě, které každé dva metry zastaví a zkoumá každý kamínek? Zkus toho využít! Přesuňte se na zahradu nebo do lesa, kde nehrozí nebezpečí, společně nasbírejte materiál a nech ho rozvíjet svoji kreativitu. Zatímco bude stavět třeba domeček pro zvířátka, můžeš si zacvičit.

 

  1. Cesta je cíl!

Už tvé dítko přeci jen něco ujde, ale jak ho k tomu „dokopat“? Nenech se rozčílit jeho „nebaví“, „nejde“, „nechci“ a vymysli bojovku. Někdy bude stačit bavit se cestou o zajímavém místě, na které dojdete. Vyprávějte si pověsti nebo pohádky, které se k němu vážou. Někdy třeba půjdete za pokladem nebo si dáte oběd v restauraci po cestě. Fantazii se meze nekladou! Sama uvidíš, o kolik to vaše výlety prodlouží. A když budeš mít pocit, že už nic nového prostě vymyslet nezvládneš, nezapomeň zapojit tatínka, partnera nebo třeba dědečka, protože pro vymýšlení podobných dobrodružství chlapi prostě „mají buňky“.

 

  1. Dej si online detox

Možná ti připadá, že to spolu nesouvisí, třeba s tím problém nemáš. Ale pokud si dopředu naplánuješ, že tohle odpoledne prostě telefon nevytáhneš, najednou budeš mít spoustu času a budeš moct svoji pozornost věnovat naplno dítěti i sobě.

 

Tereza Vlčková
produktová manažerka (a máma)